Bezúčelový úvěr

Bezúčelový úvěr je jeden z nejčastěji využívaných úvěrů, protože lidé mnohdy nevědí, na co chtějí přesně použít půjčené peníze a tak zvolí raději tento úvěr, při kterém nemusí dokladovat účel použití půjčených peněz a tak mají o jednu starost méně. Dnes už asi nenajdete banku nebo nebankovní subjekt, který neposkytuje bezúčelové úvěry.

Výhody
Hlavní výhodou je, že půjčené peníze můžete použít skutečně na cokoliv, nikoho nebude zajímat kde jste peníze použili. Je možné si půjčit od nižších částek, až po několik set tisícové úvěry. Některé bezúčelové úvěry mohou získat i žadatelé, kteří nemají trvalé bydliště na území České republiky.

Ve většině případů nebudete mít problém s rychlým vyřízením, a to už i do 24 hodin. V současnosti se vyskytují i případy, kde Vám bude poskytnut úvěr na počkání a tím si chtějí banky přilákat klienty.

Pokud máte běžný účet v bance, v níž žádáte o úvěr a na účet Vám chodí měsíční plat, nemusíte bance dokladovat měsíční příjem.

Nevýhody
Mezi nevýhody patří hlavně výše úrokové sazby, která je vyšší než u účelových úvěrů a pohybuje se v rozmezí 8 - 20%. Je to však běžné chování bank, protože při účelových úvěrech mají větší zabezpečení a tím menší riziko, že někdo nebude schopen splácet úvěr. U nebankovních subjektů může být úroková sazba ještě vyšší a mnohdy se pohybuje nad 20%.

Pokud máte negativní záznam v bankovním registru, ztrácíte nárok na poskytnutí úvěru v bance a můžete využít jen nebankovní služby.

Formy neúčelového úvěru
Existuje několik úvěrů, které jsou bezúčelové. Každý má však jiné vlastnosti. Z hypotečních úvěrů patří mezi bezúčelové americká hypotéka, při které ručíte nemovitostí. Mezi bezúčelové úvěry patří i úvěr pomocí kreditní karty nebo povolené přečerpání účtu. Bezúčelové úvěry jsou také v bankách často označovány jako úvěr na cokoliv nebo bezúčelový úvěr. Na cokoliv můžete využít i úvěr na směnku.